Overzicht Corona virus in Rusland

Overzicht van het Corona virus in Rusland en van de maatregelen genomen door Rusland tegen verspreiding van het virus.

In Rusland zijn tot dusver 20 besmettingen met het coronavirus gerapporteerd*. Een aantal daarvan bevindt zich in Moskou en daarnaast in o.a. St. Petersburg, Nizhny Novgorod, de regio’s Belgorod en Kaliningrad. De meeste mensen hebben het virus opgelopen in Italië.

In de strijd tegen verspreiding van het virus heeft Rusland de meeste grensovergangen met China gesloten en laat het tijdelijk geen Chinese burgers toe in het land. Mensen die terugkeren uit gebieden met een hoog risico dienen gedurende twee weken in ‘zelf-quarantaine’ te gaan. Een bevel daartoe is uitgegaan van de burgemeester van Moskou op 7 maart. Hij benoemde daarbij als hoog risico landen China, Zuid-Korea, Iran, Frankrijk Duitsland, Italië en Spanje. Nederland of België werden door hem niet genoemd.

Op overtreding van de verplichting tot zelf-isolatie hebben de autoriteiten van de stad Moskou een gevangenisstraf van maximum vijf jaar gesteld. In andere steden kunnen vergelijkbare sancties gelden. Autoriteiten oefenen actief controle uit ook middels gezichtsherkenning. Een aantal van 88 buitenlanders afkomstig uit China, die zich niet hielden aan de quarantaine verplichting zouden door de Moskouse autoriteiten uitgezet zijn.

Op 10 maart heeft de Russische toezichthouder voor consumentenbelangen, Rospotrebnadzor, de aanbeveling gedaan om het publiek transport, winkelcentra en andere publieke plaatsen tijdens spitsuur te mijden.

Sinds 1 maart heeft de overheid Iraanse en Zuid-Koreaanse burgers tijdelijk de toegang tot Rusland ontzegd, uit voorzorg. Ook andere burgers die via Iran of Zuid-Korea reizen, komen Rusland niet binnen. De uitgifte van visa is opgeschort. Het verbod voor Chinese burgers geldt al sinds 20 februari. 

Russische ondernemingen hebben veelal buitenlandse reizen en deelname aan internationale conferenties geannuleerd. Dit na een aanbeveling van het Ministerie van Gezondheidszorg van begin maart. Een reisverbod naar Italië gold al langer. Aeroflot heeft per 8 maart vluchten naar Hong Kong gestaakt. Dat was al gebeurd voor Aeroflot en Aurora vluchten naar Zuid-Korea. De import van groenten en fruit uit China is al sinds begin februari gestopt bij een grote Russische retailer in voedsel.

Om te zorgen dat er voldoende beschermingsmiddelen in Rusland voorhanden blijven, is op 4 maart een verbod van kracht geworden op export van medische maskers, handschoenen, verbandmiddelen en beschermende pakken.

Deze maatregelen gelden in aanvulling op de eerste waarschuwing van de Russische toezichthouder voor consumentenbelangen, van 31 januari. Het advies was toen heel basaal om de persoonlijke hygiëne in acht te nemen. En dat advies blijft gelden.

In dit artikel kunt u meer lezen over de maatregelen tot op heden: 

https://www.themoscowtimes.com/2020/03/10/coronavirus-in-russia-the-latest-news-march-10-a69117

*https://rg.ru/2020/03/09/hronika-koronavirusa-chto-proizoshlo-v-mire-7-9-marta.html

Foto: met dank aan: CDC/Dr. Fred Murphy

Heeft u een juridische vraag m.b.t. Rusland?

Ons team is op werkdagen bereikbaar van 09:00 tot 18:00 uur.

Contactformulier
04 maart 2022

Update van (tegen-)maatregelen


Gelet op de ontwikkelingen, volgen maatregelen en tegenmaatregelen elkaar snel op. We verwijzen u daarom naar een uitgebreid over...

Onze locaties

 • Moskou
 • Keulen
 • St. Petersburg
 • Amsterdam
 • Oekraïne / Wit Rusland
 • Nieuwezijds Voorburgwal 331B
  1012 RM Amsterdam

  Neem aub contact op voor dringende correspondentie
 • Juralink Keulen

  + 49 152 071 696 44
 • Juralink Moskou

  +7 495 966 0456
  + 7 495 625 34 76 (fax)

  +7 903 749 87 59 (Lodewijk)

  OOO Juralink
  Krasnoproletarskaya ulitsa 16, gebouw 1, 4e etage
  127473 Moskou
  Russische Federatie

  Neemt u ingang 3 (bij het uithangbord van de delicatessenzaak “Братья Караваевы” - de broers Karavaev).
 • Juralink Oekraïne
  Juralink Wit Rusland

  +375 29 684 8085

 • Juralink St. Petersburg

  +7 812 374 65 75

  OOO Juralink-Gnius
  Nevsky Prospect 30, kantoor 3.12
  191011 St. Petersburg
  Russische Federatie

Onze partners