Buitenlands filiaal in plaats van Russische onderneming

Buitenlandse bedrijven hoeven voor bepaalde activiteiten niet langer een aparte onderneming in Rusland te registreren. Het ministerie van Economische Ontwikkeling van de R.F. gaat toestaan dat een buitenlands filiaal een ​​licentie in Rusland krijgt. Dan is het niet meer noodzakelijk is om een ​​aparte Russische onderneming op te richten. Het wetsontwerp zou van toepassing worden op een breed scala van zakelijke sectoren en dient om de toegang van buitenlandse investeerders tot de Russische markt te vergemakkelijken.

Op dit moment is de verlening van een licentie alleen mogelijk aan de bedrijven die in Rusland zijn gevestigd en geregistreerd zijn (bij het “Unified State Register of Legal Entities (USRLE)”). Filialen van buitenlandse rechtspersonen worden geregistreerd in een afzonderlijk accreditatieregister (“Register van geaccrediteerde filialen en vertegenwoordigingen van buitenlandse bedrijven”), dat wordt bijgehouden door de Russische federale belastingdienst. Momenteel zijn er meer dan 2000 filialen geregistreerd. Vanwege dit verschil is het nodig om een Russische dochteronderneming op te richten wanneer je als buitenlands bedrijf in Rusland zaken wil doen die onder de vergunningsregeling vallen. Dankzij de wetswijzigingen krijgen Russische en buitenlandse bedrijven gelijke kansen, zonder extra administratieve lasten.

Op basis van het ontwerp kunnen filialen van buitenlandse bedrijven een licentie krijgen op basis van hun registratienummer en de datum van registratie in het Accreditatieregister. Er zouden 52 soorten activiteiten onder de nieuwe verordening komen te vallen, o.a. onderwijs, geneeskunde, passagiersvervoer en geneesmiddelen.

De maatregel wordt gezien als een stimulans voor buitenlandse ondernemingen om uit te breiden, geld te investeren in de Russische economie en nieuwe banen te creëren. Maar de toegang tot de markt wordt niet voor alle buitenlandse entiteiten gemakkelijker. Voor de financiële sector zijn er bijvoorbeeld geen wijzigingen: de Centrale Bank van Rusland geeft buitenlandse bedrijven geen vergunning om bankactiviteiten uit te oefenen.

Indien u meer wilt weten over zakendoen in Rusland, de keuze van de juiste rechtsvorm voor uw activiteiten, de voor- en nadelen van een Russische dochtermaatschappij vs. een buitenlandse vestiging, de te verwachten kosten, juridische en administratieve rapportageverplichtingen, dan adviseren wij u graag verder.

Heeft u een juridische vraag m.b.t. Rusland?

Ons team is op werkdagen bereikbaar van 09:00 tot 18:00 uur.

Contactformulier
04 maart 2022

Update van (tegen-)maatregelen


Gelet op de ontwikkelingen, volgen maatregelen en tegenmaatregelen elkaar snel op. We verwijzen u daarom naar een uitgebreid over...

Onze locaties

 • Moskou
 • Keulen
 • St. Petersburg
 • Amsterdam
 • Oekraïne / Wit Rusland
 • Nieuwezijds Voorburgwal 331B
  1012 RM Amsterdam

  Neem aub contact op voor dringende correspondentie
 • Juralink Keulen

  + 49 152 071 696 44
 • Juralink Moskou

  +7 495 966 0456
  + 7 495 625 34 76 (fax)

  +7 903 749 87 59 (Lodewijk)

  OOO Juralink
  Krasnoproletarskaya ulitsa 16, gebouw 1, 4e etage
  127473 Moskou
  Russische Federatie

  Neemt u ingang 3 (bij het uithangbord van de delicatessenzaak “Братья Караваевы” - de broers Karavaev).
 • Juralink Oekraïne
  Juralink Wit Rusland

  +375 29 684 8085

 • Juralink St. Petersburg

  +7 812 374 65 75

  OOO Juralink-Gnius
  Nevsky Prospect 30, kantoor 3.12
  191011 St. Petersburg
  Russische Federatie

Onze partners