Russische grenzen gesloten tot mei: gevolgen voor HQS

Vanwege COVID-19 blijven de Russische grenzen tot mei gesloten. Dit kan gevolgen hebben voor buitenlanders met een Highly Qualified Specialist (HQS) -status, zowel binnen als buiten Rusland.

In het algemeen hebben houders van een HQS-visum die in Rusland verblijven nu de mogelijkheid om hun visum registratie tot 90 dagen te verlengen, maar de situatie is wat ingewikkelder voor houders van een HQS-visum die in het buitenland vastzitten. Deze personen kunnen pas op 1 mei 2020 terugkeren naar Rusland. Deze termijn kan nog worden verlengd door de Russische regering.

Om de HQS-status van hun buitenlandse werknemers te behouden, zullen de werkgevers het overeengekomen salaris moeten blijven betalen (min. RUB 167.000, – bruto per maand). Bovendien kan het Russische Ministerie van Binnenlandse Zaken de werkvergunning annuleren van een werknemer die zes maanden of langer in het buitenland verblijft.

Het Ministerie van Arbeid van de Russische Federatie is van mening dat werken op afstand vanuit het buitenland niet kan worden toegestaan ​​omdat werkgevers geen veilige arbeidsomstandigheden kunnen garanderen en omdat werken op afstand niet expliciet is toegestaan ​​in de Russische arbeidswetgeving.

Om buitenlandse werknemers van een Russische entiteit toch in staat te stellen legaal vanuit het buitenland te werken, moet de werkgever ervoor zorgen dat alle relevante interne documenten aanwezig zijn.

Voor elk specifiek geval gelden verschillende factoren, en voor elk daarvan zijn verschillende documenten nodig:

 • Kunnen ze vanuit een ander land werken? Dan moet er een overeenkomst over de overstap naar werken op afstand worden ondertekend.
 • Kunnen ze worden overgeplaatst naar een andere functie? Dan moet een bevel tot tijdelijke overplaatsing naar een andere functie worden afgegeven.
 • Wat zijn de redenen voor de buitenlandse werknemer om in het buitenland te zijn? (zakenreis, vakantie, overmacht, enz.) Dan moet een bevel tot verlenging van een dergelijke reden worden verstrekt.

Als u nu HQS-medewerkers buiten Rusland heeft die wachten om terug te komen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor hulp met de documentatie en gedegen advies.

Heeft u een juridische vraag m.b.t. Rusland?

Ons team is op werkdagen bereikbaar van 09:00 tot 18:00 uur.

Contactformulier
04 maart 2022

Update van (tegen-)maatregelen


Gelet op de ontwikkelingen, volgen maatregelen en tegenmaatregelen elkaar snel op. We verwijzen u daarom naar een uitgebreid over...

Onze locaties

 • Moskou
 • Keulen
 • St. Petersburg
 • Amsterdam
 • Oekraïne / Wit Rusland
 • Nieuwezijds Voorburgwal 331B
  1012 RM Amsterdam

  Neem aub contact op voor dringende correspondentie
 • Juralink Keulen

  + 49 152 071 696 44
 • Juralink Moskou

  +7 495 966 0456
  + 7 495 625 34 76 (fax)

  +7 903 749 87 59 (Lodewijk)

  OOO Juralink
  Krasnoproletarskaya ulitsa 16, gebouw 1, 4e etage
  127473 Moskou
  Russische Federatie

  Neemt u ingang 3 (bij het uithangbord van de delicatessenzaak “Братья Караваевы” - de broers Karavaev).
 • Juralink Oekraïne
  Juralink Wit Rusland

  +375 29 684 8085

 • Juralink St. Petersburg

  +7 812 374 65 75

  OOO Juralink-Gnius
  Nevsky Prospect 30, kantoor 3.12
  191011 St. Petersburg
  Russische Federatie

Onze partners