Force majeure verklaring van de Kamer van Koophandel

Buitenlandse bedrijven die vanwege COVID-19 niet (tijdig) aan hun contractuele verplichtingen jegens een Russische partner kunnen voldoen, kunnen een verklaring van force majeure (overmacht) aanvragen bij de Russische Kamer van Koophandel en Industrie.

Deze verklaring dient als bewijs dat de niet-nakomende partij niet aansprakelijk kan worden gesteld voor schade of boetes als gevolg van vertraagde of niet-nakoming.

De Kamer van Koophandel en Industrie (‘CCI’) verleent de verklaring van overmacht alleen voor verplichtingen die voortvloeien uit contractuele verbintenissen en die betrekking hebben op het grondgebied van Rusland. Niet de coronavirus epidemie zelf is de basis van de overmacht. Basis van overmacht zijn de wettelijke maatregelen van de Russische autoriteiten die directe verboden en beperkingen opleggen en het daardoor voor de partijen onmogelijk maken om aan hun verplichtingen te voldoen.

Maatregelen die de toegang tot Rusland beperken om het virus te bestrijden, worden erkend als overmacht. Dergelijke maatregelen maken het voor buitenlanders tijdelijk onmogelijk om de Russische Federatie binnen te komen voor het uitvoeren van installatie, onderhoud, reparatie en andere diensten onder een contract. Andere omstandigheden kunnen niet worden toegeschreven aan overmacht, maar worden als normale ondernemersrisico’s beschouwd. Met name: verslechtering van de economische toestand van de onderneming, een wijziging in de wisselkoers en devaluatie van de nationale valuta.

Een verklaring van overmacht kan worden aangevraagd middels een verzoek aan de CCI. Naast de aanvraag moet ook het volledige contract met alle bijlagen worden ingediend en een gedetailleerde onderbouwing met verwijzing naar alle omstandigheden van overmacht en bevestiging daarvan door de relevante autoriteiten. De aanvraag moet in het Russisch zijn en kan worden ingediend via een gevolmachtigde.

De Russische CCI in Moskou geeft certificaten van overmacht af specifiek voor internationale transacties. Zij levert op dit moment extra inspanningen om alle aanvragen snel te beoordelen.

Houd u wel rekening met het volgende. Ook als een beroep op overmacht een partij ontslaat van aansprakelijkheid voor (schade en boetes vanwege) het niet (tijdig) nakomen van contractuele verplichtingen, dan moet deze alsnog nakomen zodra de omstandigheden van overmacht zijn beëindigd. Een recht op ontbinding van de overeenkomst bestaat alleen indien dit uitdrukkelijk in de overeenkomst is bepaald. Onenigheid over de nakoming van contractuele verplichtingen en andere consequenties van overmacht in een specifiek contract moet door de rechtbank worden beslist.

Wij helpen u graag verder.

Heeft u een juridische vraag m.b.t. Rusland?

Ons team is op werkdagen bereikbaar van 09:00 tot 18:00 uur.

Contactformulier
04 maart 2022

Update van (tegen-)maatregelen


Gelet op de ontwikkelingen, volgen maatregelen en tegenmaatregelen elkaar snel op. We verwijzen u daarom naar een uitgebreid over...

Onze locaties

 • Moskou
 • Keulen
 • St. Petersburg
 • Amsterdam
 • Oekraïne / Wit Rusland
 • Nieuwezijds Voorburgwal 331B
  1012 RM Amsterdam

  Neem aub contact op voor dringende correspondentie
 • Juralink Keulen

  + 49 152 071 696 44
 • Juralink Moskou

  +7 495 966 0456
  + 7 495 625 34 76 (fax)

  +7 903 749 87 59 (Lodewijk)

  OOO Juralink
  Krasnoproletarskaya ulitsa 16, gebouw 1, 4e etage
  127473 Moskou
  Russische Federatie

  Neemt u ingang 3 (bij het uithangbord van de delicatessenzaak “Братья Караваевы” - de broers Karavaev).
 • Juralink Oekraïne
  Juralink Wit Rusland

  +375 29 684 8085

 • Juralink St. Petersburg

  +7 812 374 65 75

  OOO Juralink-Gnius
  Nevsky Prospect 30, kantoor 3.12
  191011 St. Petersburg
  Russische Federatie

Onze partners